Raakaöljyn maailmanmarkkinan vaikutus Suomen polttoaineen hintoihin

17.07.2025

Suomen polttoaineen hinnoille annetaan useita syitä, mutta mistä nousut ja laskut oikeasti johtuvat?

Polttoaineen hinnan nousuille ja laskuille annetaan poliittisella kentällä moninaisia syitä. Ahkerimmin käytössä tuntuu olevan edellisen tai nykyisen hallituksen syyttäminen tai kehuminen, riippuen hintojen menosuunnasta. Kaksi muuta käytössä ollutta syntipukkia hinnoille on ollut esimerkiki jakeluvelvoite ja byrogratia.

Jakeluvelvoite on EU:n direktiivi joka sitoo jäsenmaiden tieliikennepolttoainen jakelijat, kuten Nestle ja Teboil, jakamaan vähintään direktiivissä määritetyn minimiprosentin verran uusiutuvia polttoaineita joka vuosi. Uusiutuvien polttoaineiden tuotanto ja kuluttajahinnat ovat fossiilisia polttoaineita korkeampia.


Alla olevaan kaavioon on kerätty yhdessä raakaöljyn maailmanmarkkinahinta sekä kotimaan dieselin ja 95 bensiinin kuluttajahinta ajalta 6.2020-6.2025, kahden kuukauden välein. Dieseliltä ja bensiiniltä puuttuu kaksi viimeistä kuukautta ja niiden hinnat sisältävät ALV:n.

Kaavio havainnollistaa raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan mahdollista vaikutusta kotimaan polttoaineen kuluttajahintoihin. Selkeimpänä mahdollisena mallina toimii hintojen nousu yhdessä kaavion alusta, saavuttaen huippunsa 6.2022. Toisena hyvänä mallina voisi toimia ajanjakso 10.2022-6.2024, jonka aikana nähdään jokaiselta hinnalta kolme keskenään korreloivaa nousua ja laskua.


Kaavio antaa viittausta siihen, että raakaöljyn maailmanmarkkinahinnalla olisi suuri vaikutus Suomen polttoaineen kuluttajahintoihin.